Četla jsem, že je důležité kompostování, ale jak ho provádět a z čeho je nejlepší kompost?
Napsal/a:Emma
Přidáno:03.08.2016
Počet odpovědí:1 odpovědí
Rady pro: Četla jsem, že je důležité kompostování, ale jak ho provádět a z čeho je nejlepší kompost?
Aleš 3.srpna 2016 napsal:
Pro půdu je velice důležitý dostatek humusu, který vytváří vhodné
prostředí pro růst kořenů. Kvalitní orná půda by měla mít zrnitou
strukturu, aby do ní snadno pronikal vzduch a vsakoval déšť,
a zároveň aby dlouho zadržovala vlhkost. V takových podmínkách
se rostlinám daří nejlépe.
Dobrou metodou, jak tyto vlastnosti zajistit, je kompostování
v kombinaci s mulčováním. Kompost můžete založit v kterémkoliv
ročním období. Pro umístění kompostu je vhodná jáma,
příkop, dřevěná nebo drátěná ohrádka nebo jakákoliv velká
nádoba, například plastový kontejner na odpad. Kompost
budujte z vrstev organického materiálu tak, aby se mohl snadno
rozkládat.
Kompostujte trávu, plevel, stonky, větve a dřevěné štěpiny.
Používejte jakýkoliv organický materiál. Z kuchyňských zbytků by
se měly používat výhradně rostlinné materiály, jako je například nať
mrkve, salát, ale i kávová sedlina; do kompostu naopak nepřidávejte
maso ani mléčné výrobky. Pokud budete používat drtič, zkrátíte
tím dobu zrání kompostu. Každou 15 cm vrstvu organické hmoty
posypte jemně mletým zemědělským vápnem. Překryjte asi 2 - 3cm
vrstvou půdy, díky které se do kompostu dostanou mikroorganismy
potřebné pro rychlý rozklad.
Střídejte jednotlivé vrstvy až do výšky okolo 120 cm a celou
hromadu udržujte vlhkou. Vršek kompostu by měl být mírně
prohnutý, aby vláha nestékala, ale vsakovala se. Obracejte hromadu,
aby se do kompostu dostal vzduch, který urychluje rozklad
organické hmoty.
Stojí to za tu námahu? Určitě. Deseticentimetrová vrstvička
kompostu, kterou zapracujete do půdy do hloubky okolo 15 cm,
je téměř zárukou úspěchu při pěstování květin i zeleniny. Pokud
nemáte dostatek kompostu, je lepší soustředit ten, který máte,
na místa, která jej potřebují nejvíce (například okolo kořenů
přesazovaných rostlin).