Jak na ostružiník morušku a dá se nějak zpracovat v kuchyni?
Napsal/a:Sandra
Přidáno:18.08.2016
Počet odpovědí:1 odpovědí
Rady pro: Jak na ostružiník morušku a dá se nějak zpracovat v kuchyni?
Janek 18.srpna 2016 napsal:
Ostružiník moruška, moruška (Rubus chamaemorus), tato vytrvalá rostlina má plazivý oddenek, ze kterého vyrůstají
výběžky. Květy morušky vyrůstají jednotlivě, netvoří květenství.
Má laločnaté listy se 3 - 5 zakulacenými laloky a se zubatým okrajem.
Nezralé plody jsou červené, po dozrání získají jantarově žlutý
odstín. Domorodci je na podzim sbírají a ukládají si jich velké
zásoby k zimnímu použití. Plody (souplodí drobných peckoviček)
se jí jako jahody, s cukrem a se smetanou, nebo se používají na
koláče a sušenky - mají velmi vysoký obsah vitaminu C a pokud je
zmrazíte, jejich výživná hodnota se tím téměř nesníží.