Líbí se mi PAMPELIŠKA, ale babička mi tvrdila, že je toxická pro okolní rostliny...
Napsal/a:Julie
Přidáno:09.08.2016
Počet odpovědí:2 odpovědí
Rady pro: Líbí se mi PAMPELIŠKA, ale babička mi tvrdila, že je toxická pro okolní rostliny...
Adam 9.srpna 2016 napsal:
Smetanky lékařské, nebo-li pampelišky
(Taraxacum officinalis), i když vytvářejí v trávníku rozsáhlejší porosty, travinám
nekonkurují. Jejich dlouhé hlavní kořeny totiž zasahují velmi
hluboko do půdy, odkud získávají minerály, zejména vápník. Kořeny
transportují minerály vzhůru, z hlubokých půdních vrstev (dokonce
až z pevného podloží, do kterého dokážou proniknout) a ukládají je
blíže povrchu. Navracejí tak zpátky minerály, které se ze svrchní
vrstvy půdy ztrácejí vyluhováním. Smetanky často rostou v blízkosti
jetele a vojtěšky, kterým také vyhovují dobré hluboké půdy.
Autorka knihy Herbal Handbook for Everyone (Bylinář pro každého)
tvrdí: "Pro bylinkáře je smetanka jednou z nejcennějších rostlin. Čistí
a tonizuje krev, pročišťuje lymfu (mízu). Má ovšem i vnější využití,
používá se k léčbě bradavic a nežitů. Požití jejích zelených částí
zpevňuje zubní sklovinu."
Sam 9.srpna 2016 napsal:
Smetanka podporuje ostatní rostliny v růstu. Povzbuzuje rychlejší
zrání ovoce. Sušené a mleté kořeny se někdy používají jako
náhražka kávy. Brzy na jaře představují nerozkvetlé pupeny
smetanky výbornou zeleninu. Podávají se vařené spolu s pórkem,
lehce dochucené máslem, solí a pepřem. Dokud jsou srdíčka bílá,
dají se dokonce jíst za syrova. Jsou velice bohatá na vitamin A.
Květů smetanky se využívá jako světle žlutého přírodního
barviva; sytější žlutohnědé barvy můžete dosáhnout tak, že
k barvení místo květů použijete kořeny.