Má vaše zahrádka plodný rok a vy už nevíte, co dělat s úrodou ovoce a zeleniny? Zkuste si zavařit něco na později. Nejen, že zpracujete všechny přebytky, ale uchováte si dobroty plné vitamínů. Uvidíte, jak se vám v zimě bude hodit slaďoučký meruňkový kompot a jak se s chutí zakousnete do nakládaných okurek.
K tomu, abyste mohli zavařovat nepotřebujete mnoho. Stačí zaběhnout do obchodu s domácími potřebami jako jsou třeba Domácí potřeby Franta nebo vše snadno nakoupit přes internet. Co se vám bude hodit nejvíce?
Zavařovací sklenice pro malé i velké plody
Zavařovat se dá ledasco. Můžete si připravit chutné kompoty, sladké marmelády, sterilovanou zeleninu i ochucená čatní. Základem zavařování jsou vhodné zavařovací sklenice. Jejich objem volte podle toho, co budete zavařovat.
Na džemy a čatní postačí nejmenší zavařovací sklenice s objemem od 0,04 l. Na kompoty z malých plodů (rybíz, angrešt) sáhněte po větších sklenicích o objemu 0,2 l a více. Pro malé okurky, třešně, švestky a další středně velké plody si přichystejte zavařovací sklenice s objemem alespoň 0,5l. Pro meruňky, hrušky a velké okurky se nebojte použít litrové zavařovačky. Pokud máte opravdu hodně nakládaček, bude se vám hodit i obří zavařovací sklenice s objemem 5 l. Sklenice si dobře vymyjte horkou vodou, abyste odstranili všechny zárodky plísní.
Náš TIP: Sada 9 zavařovacích sklenic Orion
Kompletní sada zavařovacích sklenic o objemu 0,06 l vám umožní zavařit větší množství džemů, ovoce nebo zeleniny. Kovová víčka se šroubovacím závitem skvěle padnou na hrdlo sklenic a zavařování bude korunováno lahodným výsledkem.
Zavařovací víčka připravená vše dobře utěsnit
Aby se zavařování vydařilo, musíte mít k zavařovacím sklenicím i kvalitní zavařovací víčka, která ke sklenici dobře přilnou a budou těsnit. Samozřejmostí by mělo být, stejně jako u sklenic, důkladné omytí víček v horké vodě. Na výběr máte zavařovací víčka kovová se šroubovacím nebo zacvakávacím uzávěrem i víčka plastová hodící se na uchování potravin, které se nutně zavařovat nemusejí.
Náš TIP: Zavařovací víčka kov BIO s obrázkem
Už nemusíte složitě pátrat, co máte ve které sklenici. Když si pořídíte kovová zavařovací víčka s obrázky hub, zeleniny, ovoce, okurek nebo medu, budete na první pohled vidět, kde co je. A i děti, které ještě neumějí číst hned poznají, kam mají sáhnout.
Zavařovací hrnce, co odvedou celou práci za vás
Když máte naplněné a uzavřené sklenice, nezbývá, než je naskládat do zavařovacího hrnce. Je už jen na vás, jestli budete zavařovat v tradičním velkoobjemovém hrnci na sporáku nebo zvolíte modernější variantu v podobě elektrického zavařovacího hrnce. Vždy ale myslete na to, že každý druh ovoce a zeleniny vyžaduje jinou délku a teplotu zavařování.
Náš TIP: Zavařovací hrnec President
O pohodlné zavařování se postará elektrický zavařovací hrnec President od značky Orion s objemem 27 l, příkonem 1800 W, nastavitelným termostatem, časovačem, vestavným výtokovým kohoutem, světelnou signalizací a zavařovacím roštem.
Popisky a ozdoby na dokončení díla
Když máte hotovo, nezapomeňte si zavařovací sklenice olepit samolepkami, kam si napíšete, o jaké ovoce nebo zeleninu jde a rok zavařování. Nestane se vám tak, že budete mít chuť na jahodovou marmeládu a místo ní vytáhnete višňovou nebo že se vám pomíchají loňské zavařeniny s těmi letošními. Pokud si potrpíte na estetiku a chcete mít i ve špajzce útulno, opatřete nakonec víčka textilní dekorací.
Osvědčené recepty na meruňkový kompot a nakládané okurky
Víte, jakou dobrotu ze zahrádky Češi nejraději zavařují? Meruňky a okurky. Chcete mít i vy tyto dobroty doma? Vyzkoušejte následující recepty.
Sladký meruňkový kompot
Na meruňkový kompot budete potřebovat zralé meruňky a sladký nálev, kterým je zalijete. Meruňky opláchněte, rozkrojte na poloviny, odstraňte pecky a naskládejte je do sklenic. Nálev si připravte v poměru 50 dkg cukru na 1 l vody. Meruňky zalijte nálevem, dobře utáhněte víčka a sterilujte 15–20 min. na 85 °C, podle toho, jak moc máte plody zralé.
Lahodné nakládané okurky
Pro přípravu nakládaných okurek si musíte plody nejprve dobře očistit a poté je naskládejte s dalšími ingrediencemi do sklenic. Okurky si budou rozumět s koprem, mrkví, cibulí, pepřem, novým kořením, křenem, hořčičným semínkem, česnekem i feferonkou. Nálev udělejte z vody, cukru, soli, octu a přidat můžete i předpřipravený kořenící přípravek, který seženete v obchodě. Okurky zavařujte na 85 °C. Čas závisí na objemu sklenic. Malým stačí 15 minut, střední potřebují 20 minut, litrové a objemnější sklenice klidně zavařujte i 25 minut.
Sbíhají-li se vám sliny a chcete vyzkoušet zavařování na vlastní kůži? Utíkejte si vše potřebné koupit do kamenného obchodu s domácími potřebami Domácí potřeby-Franta, který najdete v Příbrami, a to hned dvakrát. Nebo se podívejte na web www.domacipotreby-franta.cz.