Jak vybrat kuchyňský dřez?

Jak udělat, Jak na to
23.05.2019

Co by byla kuchyňská linka bez kuchyňského dřezu? Jeho výběr ale neponechávejte náhodě. V potaz byste měli vzít především tyto parametry: hloubku dřezu, materiál a jeho velikost. Pokud vás právě v těchto dnech čeká nákup nového dřezu nebo o něm teprve uvažujete, přinášíme vám přínosné informace, jak vybrat ten správný typ do vaší kuchyně!

Hloubka dřezu pro pohodlné mytí nádobí

Na trhu s kuchyňským vybavením naleznete široký sortiment kuchyňských dřezů. Jak se mezi nimi orientovat? Jako první se zaměřte na hloubku dřezu. Tento opomíjený parametr vám dokáže usnadnit mytí i větších kusů nádobí. Pokud jste si mysleli, že dřezy mají stejnou hloubku, pak vás vyvedeme z omylu. Většinou platí pravidlo, že čím je dřez levnější, tím má menší hloubku. Jenže mytí nádobí pak bude nekomfortní a voda může stříkat ven.

Dražší dřezy disponují větší hloubkou

Standardní hloubka dřezů činí cca 17 až 21 cm. Narazit však můžete i na dřezy s menší hloubkou od 14 do 16 cm nebo naopak na praktické dřezy s hloubkou nad 21 cm. Doporučujeme vám s ohledem na kuchyňskou linku právě hlubší dřezy, v nichž se vám bude dobře omývat nádobí a potraviny a odkládat špinavé nádobí. Navíc do hlubokých dřezů můžete pohodlně postavit hrnec a rovnou do něj vkládat nakrájené potraviny.

Dřezy s odkapávačem i vaničkou

Abyste měli koupi dřezu ještě více ztíženou, přichází výrobci s jednodřezem, dvoudřezem nebo rohovým dřezem. Některé dřezy jsou opatřeny praktickým odkapávačem, který oceníte tehdy, když myjete nádobí v ruce. V některých domácnostech ale vlastní hospodyňky myčku. V takovém případě vám stačí v kuchyni menší dřez bez odkapávače. Populární jsou také dřezy s vaničkou, do které můžete odkládat omyté potraviny.

Nerezové a keramické dřezy

A z jakých materiálů se vyrábějí kuchyňské dřezy? Domácnosti nejčastěji volí nerezové dřezy. Ty jsou charakteristické tím, že jsou velmi odolné, snadno se udržují a neusazují se v nich plísně a bakterie. Keramické dřezy jsou barevně stálé a neponičíte je ani chemikáliemi. Důležité je do těchto dřezů investovat, aby nedošlo k jejich poškození vlivem nárazu.

Tectonitové a granitové dřezy

Tectonitové dřezy jsou dostatečně pevné, ale jejich vnitřek je bílý a mohou na něm vzniknout viditelné škrábance. Granitové dřezy působí elegantním dojmem, neboť vzhledem imitují kámen. Lehce je sladíte se zbytkem kuchyňské plochy. Tyto dřezy zakoupíte v široké paletě barev. Jejich výhodou je to, že se snadno udržují, jsou pevné a obsahují vysoké procento křemenných písků. K těmto dřezům často seženete i baterie ve stejném barevném provedení.

 

 
 Kuchyňský granitový dřez

Velikost dřezu s ohledem na pracovní plochu

V neposlední řadě se zaměřte na velikost kuchyňského dřezu. Jeho velikost by ale neměla být na úkor pracovní plochy. Jak uvádí Zuzana Prokopovákuchyňských studií Gorenje: „Jako bod číslo jedna vezměte v úvahu pracovní plochu. Krájení, válení těsta, obalování řízků a chystání svačin bude probíhat právě tady. Hlavní taková plocha je mezi dřezem a varnou deskou. Optimální prostor je minimálně 80 cm.“

Co mít dále na paměti?

Na závěr nezapomeňme zmínit ani zabezpečení proti přetečení vody. V některých dřezech nechybí přepadový otvor, který udržuje konstantní hladinu vody. Ke dřezu náleží také vodovodní baterie. Nejčastěji se setkáte s nástěnnými a stojánkovými bateriemi, ale instalovat nad dřez můžete rovněž podomítkovou baterii. Tato baterie je skrytá ve zdi a do prostoru zasahuje pouze výtokové ramínko a ovládání.

 

Věříme, že s našimi tipy bude výběr dřezu bezproblémový. V případě potřeby se vždy můžete obrátit na kuchyňská studia, kde vám poradí odborníci ve svém oboru.



s