Jak správně řezat květiny?

Napsal/a:Sába
Přidáno:08.08.2016
Počet odpovědí:1 odpovědí


Rady pro: Jak správně řezat květiny?

0/5
   ( 0 hlasů)
Jana 8.srpna 2016 napsal:

V příloze věstníku Cornellovy univerzity (stát New York) jsem objevila následující rady:

1. Stonky květin řežte nebo stříhejte. Čerstvě uříznuté stonky mohou snadno nasávat vodu. Používejte ostrý nůž nebo zahradní nůžky. Řez můžete vést jak šikno, tak kolmo na osu stonku.

2. Existují specifické postupy pro zvláštní případy. Stonky některých rostlin vylučují mléčnou tekutinu. Aby tato tekutina neucpávala vodní kapiláry, ponořte konečky stonků (asi 1 cm) na 30 sekund do vroucí vody nebo je ožehněte v plameni.

3. Odstraňte přebytečné listoví a také listy, které by byly ve váze ponořené do vody. Nadbytečné listy zvyšují ztráty vody; ponořené listy hnijí a květy potom rychleji ztrácejí barvu.

4. Namočte stonky rostlin do vody o teplotě asi 40 C. Teplou vodu stonky nasáknou rychleji a snadněji než chladnou.

5. Do vody přidejte hnojivo určené k výživě řezaných květin. Obsahuje kombinaci cukrů, okyselovacích prostředků a mírných fungicidů a výrazně prodlouží život květin ve váze.

6. Poté, co jste dali květiny do teplé vody, omotejte květy kusem papíru nebo igelitu. Tím omezíte proudění vzduchu a zabráníte ztrátám vody. Když jsou květiny nasáklé vodou a křehké (asi po 2 hodinách), můžete je aranžovat, zatímco budou nadále přijímat vodu. Někdy se touto metodou podaří zachránit i zvadlé květiny.

7. Vázy vymývejte po každém použití mýdlovou vodou, aby se v nich nemnožily bakterie. Mohly by totiž ucpat vodní kapiláry ve stoncích květin.

8. Nevystavujte rostliny zbytečně horku. Neumisťujte je na přímé slunce, nad topení nebo do průvanu.

9. Životnost řezaných květin se zdvojnásobí, když je budete dávat na noc ven - nebo nejste-li doma - do chladné místnosti nebo do chladničky.

10. V žádném případě nearanžujte květiny dohromady s ovocem nebo se zeleninou. Většina čerstvých plodů totiž vylučuje etylen, který by výrazně zkrátil životnost květin.

Poradit:

s