Kde na zahradě nebo kuchyni sebrat potřebná barviva?
Napsal/a:Eduard
Přidáno:09.08.2016
Počet odpovědí:3 odpovědí
Rady pro: Kde na zahradě nebo kuchyni sebrat potřebná barviva?
Mario 9.srpna 2016 napsal:
Existují snad stovky zahradních nebo divokých květin, které se dají
použít k barvení. Patří mezi ně například celík (Solidago), čistec
(Stachys), kakost smrdutý (Geranium robertianum), krásnoočko
(Coreopsis auriculata a C. calliopsidea), kosatec (Iris), listokvět (Epiphyllum), merlík (Chenopodium), Anaphalis margaritacea, šťovík
(Rumex) a violka trojbarevná (Viola tricolor). Půvabnou zelenou
získáte slunečnicovými semínky. Po použití (povaří se společně
s barveným materiálem) je můžete poházet venku a připravit tak
ptákům hostinu. Můžete také použít ovoce a zeleninu z vaší zahrady. Řadu druhů
zeleniny můžete servírovat k obědu, zatímco vodu, ve které jste ji
vařili, použijete jako barvící lázeň. Z mírně rozvařených špenátových listů získáte nejen výbornou přílohu k jídlu, ale také skvělou
barvu na vlnu. Vaříte-li hodinu červené zelí, stále se dá jíst a ještě
vám zůstane vývar na barvení. S jeho použitím můžete získat různé
odstíny zelené.
Nevylévejte vodu, ve které jste vařili řepu nebo mangold. Barví
látky na růžovo nebo na žlutozelený odstín. Materiály barvené
odvarem z řepy sice po čase trochu vyblednou, stále však zůstávají
velmi pěkné.
Alexander 9.srpna 2016 napsal:
Skutečným pokladem jsou pomeranče. Použijte pomerančovou
šťávu nebo dužninu v kuchyni. Slupky asi jednu hodinu vařte
a odvar použijte k barvení příze nebo plátna.
Nádherně syté barvy poskytují ostružiny, borůvky, americké
borůvky (Galylussacia baccata - nízký keřík, jehož plody připomínají
naše borůvky, přirozeně se vyskytuje v mírném pásu Severní Ameriky,
občas se pěstuje i u nás), jahody a maliny. Nejvýraznější tmavě červený
odstín získáte, použijete-li maliny. Přibližně půlkilový balíček
mražených plodů obarví asi 20 dkg příze. Mražená šťáva z hroznového
vína barví na rudo a navíc se snadno používá. Ještě tmavější odstín
získáte, pokud použijete hroznový džus z krabice. Namočte přes noc
balíček hrozinek a povařte na mírném ohni. Docílíte perlově šedého
nebo levandulového zbarvení. Nádhernou růžovou až levandulovou
barvu získáte s použitím plodů klikvy. Po smíchání s cukrem můžete
vyrobit klikvovou omáčku nebo marmeládu.
Výborným barvivem jsou skořápky všemožných ořechů, zejména
vlašských. Jádra můžete použít do koláčů a cukroví. Nádherně
hnědý odstín, jaký dávají skořápky vlašských nebo pekanových
ořechů (plody severoamerického ořechovce pekanového, rod Carya),
ale i odštěpky hikorového dřeva (dřevo ořechovce), namočené přes
noc do vody.
Jasně červené a žluté odstíny poskytuje skořice, kurkuma, zázvor,
šafrán, paprika, kari a hořčice. Dalších odstínů a efektů dosáhnete,
když zkusíte trochu experimentovat s dobromyslem (oreganem)
nebo s nasekanou pažitkou.
Čenek 9.srpna 2016 napsal:
Rychlého účinku dosáhnete instantním čajem nebo kávou.
Získáte zajímavé odstíny béžové a hnědé. Kávovou sedlinu ve
váčku z pláténka povařte s vlnou - získá sytou čokoládově
hnědou barvu. Šípkový čaj barví látky na velmi pěkný odstín
tmavě růžové.
Různé možnosti nabízejí i potraviny ve sklenicích a konzervách.
Pěkných barev docílíte s použitím konzervované řepy, špenátu, okry
a borůvek, povaříte-li je asi 30 minut ve vlastním nálevu. Sceďte a do
vzniklé tekutiny ponořte vlnu, předem důkladně namočenou.
S výsledkem budete rozhodně spokojeni. Pomocí zavařovaných
třešní můžete barvit na růžovo.
Pokud je odstín vybledlý nebo nejste-li výslednou barvou příliš
okouzleni, přebarvěte ji v některé jiné barvící lázni. Tímto způsobem
se většinou podaří docílit ještě mnohem zajímavějších odstínů.