Zeleninové saláty podáváme nejčastěji jako přílohy k hlavnímu jídlu, ale můžeme je podat i jako předkrm, svačinu nebo lehkou večeři. V dnenší době ale saláty bohatě nahradí hlavní chod. Připravujeme je ze všech druhů zeleniny, ale vybíráme jen tu nejkvalitnější zralou zeleninu s neuvadlými křehkými listy. Zeleninu do salátů používáme pouze studenou. Vaříme-li některý druh, například fazolky, musíme ho nechat vystydnout, protože po smíchání teplé a studené přísady by se salát mohl rychle zkazit.
Zeleninové saláty podáváme nejčastěji jako přílohy k hlavnímu jídlu, ale můžeme je podat i jako předkrm, svačinu nebo lehkou večeři. V dnenší době ale saláty bohatě nahradí hlavní chod. Připravujeme je ze všech druhů zeleniny, ale vybíráme jen tu nejkvalitnější zralou zeleninu s neuvadlými křehkými listy. Zeleninu do salátů používáme pouze studenou. Vaříme-li některý druh, například fazolky, musíme ho nechat vystydnout, protože po smíchání teplé a studené přísady by se salát mohl rychle zkazit.