Nejrůznější druhy ovoce také používáme na přípravu osvěžujících ovocných salátů. Při jejich přípravě kombinujeme sladké i kyselé druhy ovoce i ovoce čerstvé s kompotovaným. Zaléváme je nejčastěji šťávou z kompotu, do které můžeme přidat citrónovou šťávu. Pro zpestření a zlepšení chuti přidáváme do salátů ořechy, rozinky a mandle. Ovocné saláty připravujeme až těsně před podáváním na stůl.
V zimě připravujeme hlavně ovocné saláty ze zmrazeného ovoce. Zmrazené ovoce nakrájíme, rychle zalijeme nálevem a pak teprve necháme roztát, aby byly ztráty vitamínů co nejmenší. Stejně dobře se mražené ovoce hodí i na přípravu ovocných pohárů, dezertů, knedlíků i pečiva.
Pokud musíme čerstvé ovoce nakrájet, používáme k tomu výhradně nože z nerezavějící oceli nebo plastické hmoty a ovoce nenecháme na vzduchu, ale ihned ho klademe do předem připravené zálivky.
Z ovocných pokrmů připravovaných tepelným zpracováním si nejvíce hodnotných látek a vitamínů uchová ovoce obalené těstem. Po celý rok můžeme připravovat ovocné knedlíky, protože k jejich přípravě můžeme použít čerstvé, mražené i kompotované ovoce. Nejčastěji používáme švestky, slívy, třešně a meruňky.
V zimě plníme knedlíky zmrazeným nebo kompotovým ovocem. Zmrazené ovoce předem nerozmrazujeme, ale knedlíky plníme zmrzlými plody. Kompotované ovoce necháme na sítu nejdříve dobře okapat a před plněním ho obalíme v hrubé mouce.
Jako moučník můžeme připravit malé třešňové knedlíčky. Na každý použijeme jednu třešni i s peckou a celý plod tence obalíme těstem
Nejrůznější druhy ovoce také používáme na přípravu osvěžujících ovocných salátů. Při jejich přípravě kombinujeme sladké i kyselé druhy ovoce i ovoce čerstvé s kompotovaným. Zaléváme je nejčastěji šťávou z kompotu, do které můžeme přidat citrónovou šťávu. Pro zpestření a zlepšení chuti přidáváme do salátů ořechy, rozinky a mandle. Ovocné saláty připravujeme až těsně před podáváním na stůl.
V zimě připravujeme hlavně ovocné saláty ze zmrazeného ovoce. Zmrazené ovoce nakrájíme, rychle zalijeme nálevem a pak teprve necháme roztát, aby byly ztráty vitamínů co nejmenší. Stejně dobře se mražené ovoce hodí i na přípravu ovocných pohárů, dezertů, knedlíků i pečiva.
Pokud musíme čerstvé ovoce nakrájet, používáme k tomu výhradně nože z nerezavějící oceli nebo plastické hmoty a ovoce nenecháme na vzduchu, ale ihned ho klademe do předem připravené zálivky.
Z ovocných pokrmů připravovaných tepelným zpracováním si nejvíce hodnotných látek a vitamínů uchová ovoce obalené těstem. Po celý rok můžeme připravovat ovocné knedlíky, protože k jejich přípravě můžeme použít čerstvé, mražené i kompotované ovoce. Nejčastěji používáme švestky, slívy, třešně a meruňky.
V zimě plníme knedlíky zmrazeným nebo kompotovým ovocem. Zmrazené ovoce předem nerozmrazujeme, ale knedlíky plníme zmrzlými plody. Kompotované ovoce necháme na sítu nejdříve dobře okapat a před plněním ho obalíme v hrubé mouce.
Jako moučník můžeme připravit malé třešňové knedlíčky. Na každý použijeme jednu třešni i s peckou a celý plod tence obalíme těstem