Přidáme-li trochu octa a soli do vody, ve které budeme vařit vejce, nevytečou ta případně prasklá. Prasklinu také můžeme předem přetřít citrónem a vajíčko opatrně vložit do horké, ale nikoliv vařící vody. Doporučuje se také skořápku na vypouklém konci středně silnou jehlou propíchnout.
Vaříme-li vajíčko na silném ohni, je bílek příliš tvrdý a žloutek měkký. Při příliš mírném varu bude tvrdý žloutek a bílek se bude drolit.
Šedozelené zbarvení žloutku u natvrdo vařených vajec svědčí o tom, že byla vařena nesprávně, to znamená příliš dlouhou dobu.
Uvedeme si dva způsoby, jak připravíme vejce lahodné chuti a nezničíme hodnotné živiny.
V hlubším hrnku uvedeme do varu litr vody. Použijeme vejce pokojové teploty a opatrně je (čtyři až osm) vložíme do vroucí vody. Přikryjeme pokličkou a uvedeme znovu do varu, ale nenecháme vařit déle než pět až deset vteřin. Hrnec stáhneme z hořáku a vejce ponecháme v horké vodě stát. Za osm minut vyjmeme vejce uvařená naměkko, za dvacet pět minut nebo po vychladnutí vody budou vajíčka natvrdo.
Při druhém způsobu použijeme stejné množství vody i vajec jako v předcházejícím případě. Vejce vložíme do studené vody, zakryjeme pokličkou, přivedeme k varu a vaříme také pět vteřin. Ihned vyjmutá vejce jsou naměkko, po dvaceti minutách budou natvrdo.
Vajíčka uvařená natvrdo půjdou snadno oloupat, když je nejdříve naťukneme, na chvilku ponoříme do studené vody a pak teprve loupeme.
Vařené vajíčko snadno rozlišíme od syrového, když ho na stole roztočíme. Vařené vajíčko se otáčí rychle a dlouho, syrové se po dvou až třech obratech zastaví.
Vajíčko uvařené naměkko bude i za několik dní chutné, ohřejeme- li ho před jídlem patnáct až dvacet vteřin ve vroucí vodě.
Přidáme-li trochu octa a soli do vody, ve které budeme vařit vejce, nevytečou ta případně prasklá. Prasklinu také můžeme předem přetřít citrónem a vajíčko opatrně vložit do horké, ale nikoliv vařící vody. Doporučuje se také skořápku na vypouklém konci středně silnou jehlou propíchnout.
Vaříme-li vajíčko na silném ohni, je bílek příliš tvrdý a žloutek měkký. Při příliš mírném varu bude tvrdý žloutek a bílek se bude drolit.
Šedozelené zbarvení žloutku u natvrdo vařených vajec svědčí o tom, že byla vařena nesprávně, to znamená příliš dlouhou dobu.
Uvedeme si dva způsoby, jak připravíme vejce lahodné chuti a nezničíme hodnotné živiny.
V hlubším hrnku uvedeme do varu litr vody. Použijeme vejce pokojové teploty a opatrně je (čtyři až osm) vložíme do vroucí vody. Přikryjeme pokličkou a uvedeme znovu do varu, ale nenecháme vařit déle než pět až deset vteřin. Hrnec stáhneme z hořáku a vejce ponecháme v horké vodě stát. Za osm minut vyjmeme vejce uvařená naměkko, za dvacet pět minut nebo po vychladnutí vody budou vajíčka natvrdo.
Při druhém způsobu použijeme stejné množství vody i vajec jako v předcházejícím případě. Vejce vložíme do studené vody, zakryjeme pokličkou, přivedeme k varu a vaříme také pět vteřin. Ihned vyjmutá vejce jsou naměkko, po dvaceti minutách budou natvrdo.
Vajíčka uvařená natvrdo půjdou snadno oloupat, když je nejdříve naťukneme, na chvilku ponoříme do studené vody a pak teprve loupeme.
Vařené vajíčko snadno rozlišíme od syrového, když ho na stole roztočíme. Vařené vajíčko se otáčí rychle a dlouho, syrové se po dvou až třech obratech zastaví.
Vajíčko uvařené naměkko bude i za několik dní chutné, ohřejeme- li ho před jídlem patnáct až dvacet vteřin ve vroucí vodě.