Zkažené vejce může zničit celé jídlo, proto každé vajíčko nejdříve rozklepneme nad šálkem nebo talířem, zjistíme, zda je v pořádku, a teprve potom přidáme do jídla. Když rozklepneme vejce na talíř a žloutek jde snadno oddělit od bílku, je vejce čerstvé. Když se žloutek slije s bílkem, je vejce starší, můžeme ho použít například do těsta, ale nepoužíváme ho k přípravě smažených, míchaných nebo sázených vajec.
Často potřebujeme k přípravě jídel oddělit žloutek od bílku. Stačí rozbít vajíčko nad čistým trychtýřkem; bílek sklouzne do přichystané nádoby a žloutek zůstane v trychtýři.
Zmrzlá vajíčka rozmrazujeme tak, že je ponoříme na delší dobu do studené slané vody.
Zkažené vejce může zničit celé jídlo, proto každé vajíčko nejdříve rozklepneme nad šálkem nebo talířem, zjistíme, zda je v pořádku, a teprve potom přidáme do jídla. Když rozklepneme vejce na talíř a žloutek jde snadno oddělit od bílku, je vejce čerstvé. Když se žloutek slije s bílkem, je vejce starší, můžeme ho použít například do těsta, ale nepoužíváme ho k přípravě smažených, míchaných nebo sázených vajec.
Často potřebujeme k přípravě jídel oddělit žloutek od bílku. Stačí rozbít vajíčko nad čistým trychtýřkem; bílek sklouzne do přichystané nádoby a žloutek zůstane v trychtýři.
Zmrzlá vajíčka rozmrazujeme tak, že je ponoříme na delší dobu do studené slané vody.