Sýry mají v naší výživě velký význam, protože jsou bohaté na vápník a vitamíny skupiny B. Sýry můžeme konzumovat samostatně zastudena, přidávat také do polévek, omáček, salátu a pečiva, můžeme jimi zdobit chlebíčky a obložené, mísy, ale můžeme je také smažit a podávat teplé. Ke smažení se nejlépe hodí ementál; eidam musíme smažit rychle, aby se neroztekl.Velmi chutný je rovněž smažený hermelín.
Sýr strouháme až těsně před podáváním, jinak oschne a ztvrdne. Používáme ho na zdobení hotových jídel nebo jím sypeme pokrmy před zapékáním.
Máme-li doma ztvrdlé zbytky sýrů, namočíme je do mléka a teprve potom nastrouháme. Můžeme podávat k dochucení mnoha pokrmů.
Sýry mají v naší výživě velký význam, protože jsou bohaté na vápník a vitamíny skupiny B. Sýry můžeme konzumovat samostatně zastudena, přidávat také do polévek, omáček, salátu a pečiva, můžeme jimi zdobit chlebíčky a obložené, mísy, ale můžeme je také smažit a podávat teplé. Ke smažení se nejlépe hodí ementál; eidam musíme smažit rychle, aby se neroztekl.Velmi chutný je rovněž smažený hermelín.
Sýr strouháme až těsně před podáváním, jinak oschne a ztvrdne. Používáme ho na zdobení hotových jídel nebo jím sypeme pokrmy před zapékáním.
Máme-li doma ztvrdlé zbytky sýrů, namočíme je do mléka a teprve potom nastrouháme. Můžeme podávat k dochucení mnoha pokrmů.