Maso můžeme péci i s kostmi nebo ho můžeme před pečením vykostit ostrým nožem. Kosti pak použijeme k přípravě vývaru. Před pečením si nejdříve připravíme pekáč odpovídajících rozměrů. Ten nejdříve potřeme tukem, zahřejeme a teprve potom do něho klademe maso, aby se nepřipékalo.
Troubu předem dobře rozehřejeme.
Maso nejdříve zprudka opečeme ze všech stran, aby se na něm utvořila kůrčička, která zabrání vytékání šťávy. Při pečení ho podléváme vlastní šťávou a podle potřeby občas horkou vodou nebo vývarem z kostí. Nikdy nepoužíváme studenou vodu, protože by maso ztvrdlo.
Chceme-li, aby maso při pečení hezky zrůžovělo, musíme ho před pečením dobře vysušit utěrkou. Netučné maso můžeme před pečením obložit nebo protáhnout slaninou.
Maso, drůbež i zvěřinu solíme těsně před pečením, aby se v nich udržela šťáva. Během pečení maso obracíme, aby se na něm utvořila stejnoměrná kůrčička. Nikdy do něho nepícháme vidličkou nebo nožem, vytékala by šťáva.
Posypeme-li před pečením maso i drůbež nepatrně moučkovým cukrem, vytvoří se na něm krásná, křupavá a chutná kůrčička.
Hovězí pečeně získá výbornou chuť, potřeme-li maso několik hodin před pečením hořčicí. Hovězí maso pečeme raději pod pokličkou, aby se příliš nevysušovalo.
Když při pečení masa postavíme do trouby širší nádobku s vodou, uchrání pára maso před vysycháním a připálením. Pečené maso při porcování krájíme vždy přes vlákno.
Při ohřívání pečeň nejdříve postříkáme studenou vodou a teprve potom ohříváme na horké pánvi s tukem. Chutí se pak nebude lišit od masa čerstvě upečeného. Kousky opečeného masa můžeme také ohřívat v troubě ve vodní lázni.
Maso můžeme péci i s kostmi nebo ho můžeme před pečením vykostit ostrým nožem. Kosti pak použijeme k přípravě vývaru. Před pečením si nejdříve připravíme pekáč odpovídajících rozměrů. Ten nejdříve potřeme tukem, zahřejeme a teprve potom do něho klademe maso, aby se nepřipékalo.
Troubu předem dobře rozehřejeme.
Maso nejdříve zprudka opečeme ze všech stran, aby se na něm utvořila kůrčička, která zabrání vytékání šťávy. Při pečení ho podléváme vlastní šťávou a podle potřeby občas horkou vodou nebo vývarem z kostí. Nikdy nepoužíváme studenou vodu, protože by maso ztvrdlo.
Chceme-li, aby maso při pečení hezky zrůžovělo, musíme ho před pečením dobře vysušit utěrkou. Netučné maso můžeme před pečením obložit nebo protáhnout slaninou.
Maso, drůbež i zvěřinu solíme těsně před pečením, aby se v nich udržela šťáva. Během pečení maso obracíme, aby se na něm utvořila stejnoměrná kůrčička. Nikdy do něho nepícháme vidličkou nebo nožem, vytékala by šťáva.
Posypeme-li před pečením maso i drůbež nepatrně moučkovým cukrem, vytvoří se na něm krásná, křupavá a chutná kůrčička.
Hovězí pečeně získá výbornou chuť, potřeme-li maso několik hodin před pečením hořčicí. Hovězí maso pečeme raději pod pokličkou, aby se příliš nevysušovalo.
Když při pečení masa postavíme do trouby širší nádobku s vodou, uchrání pára maso před vysycháním a připálením. Pečené maso při porcování krájíme vždy přes vlákno.
Při ohřívání pečeň nejdříve postříkáme studenou vodou a teprve potom ohříváme na horké pánvi s tukem. Chutí se pak nebude lišit od masa čerstvě upečeného. Kousky opečeného masa můžeme také ohřívat v troubě ve vodní lázni.