Rady pro: Jak zachovat cenné vitamíny při vaření luštěnin?
0/5
( 0 hlasů)
Admin 23.června 2016 napsal:
Luštěniny jsou důležitou složkou potravy zejména pro vysoký obsah vlákniny. Neobsahují však s výjimkou sóji plnohodnotné bílkoviny, a proto nemají takovou výživnou hodnotu jako maso, ryby, vejce či mléko. Při podávání je proto doplňujeme potravinami s obsahem plnohodnotných bílkovin.
Sójové boby jsou výjimkou mezi luštěninami. Na rozdíl od nich totiž obsahují i plnohodnotné bílkoviny, esenciální aminokyseliny, vápník a B vitamíny, takže plně nahrazují maso. Naučíme-li se je rozmanitě připravovat, obohatíme tím jídelníček o zdravou, chutnou a přitom levnou složku.
Dříve než dáme luštěniny vařit, musíme je pečlivě přebrat a odstranit z nich drobné kamínky, písek a jiné příměsi. Potom je pečlivě propláchneme studenou vodou. Luštěniny potřebují ke změknutí dlouhou dobu varu. Aby byly rychleji hotové, namáčíme je přebrané a omyté do studené vody. Fazole, hrách a sóju musíme máčet přes noc, čočku stačí namočit na několik hodin.
Luštěniny vaříme v té vodě, v níž byly namočeny, protože se do ní vyluhují vitamíny a minerály. Nevyvaří-li se všechna voda při vaření, nevyléváme ji, protože obsahuje velké množství cenných látek, ale použijeme ji dále při vaření.
Doba vaření luštěnin se zkrátí, použijeme-li tlakový hrnec. Musíme však vzít v úvahu, že luštěniny značně zvětší svůj objem, a naplnit hrnec pouze do poloviny.
Luštěniny jsou důležitou složkou potravy zejména pro vysoký obsah vlákniny. Neobsahují však s výjimkou sóji plnohodnotné bílkoviny, a proto nemají takovou výživnou hodnotu jako maso, ryby, vejce či mléko. Při podávání je proto doplňujeme potravinami s obsahem plnohodnotných bílkovin.
Sójové boby jsou výjimkou mezi luštěninami. Na rozdíl od nich totiž obsahují i plnohodnotné bílkoviny, esenciální aminokyseliny, vápník a B vitamíny, takže plně nahrazují maso. Naučíme-li se je rozmanitě připravovat, obohatíme tím jídelníček o zdravou, chutnou a přitom levnou složku.
Dříve než dáme luštěniny vařit, musíme je pečlivě přebrat a odstranit z nich drobné kamínky, písek a jiné příměsi. Potom je pečlivě propláchneme studenou vodou. Luštěniny potřebují ke změknutí dlouhou dobu varu. Aby byly rychleji hotové, namáčíme je přebrané a omyté do studené vody. Fazole, hrách a sóju musíme máčet přes noc, čočku stačí namočit na několik hodin.
Luštěniny vaříme v té vodě, v níž byly namočeny, protože se do ní vyluhují vitamíny a minerály. Nevyvaří-li se všechna voda při vaření, nevyléváme ji, protože obsahuje velké množství cenných látek, ale použijeme ji dále při vaření.
Doba vaření luštěnin se zkrátí, použijeme-li tlakový hrnec. Musíme však vzít v úvahu, že luštěniny značně zvětší svůj objem, a naplnit hrnec pouze do poloviny.