Mléčné kvašení je u nás méně obvyklý způsob konzervování hub. Nejlépe se k němu hodí všechny druhy lupenatých hub a pevnější hřibovité houby. Očištěné houby máčíme ve studené, mírně osolené vodě, kterou dvakrát až třikrát denně měníme po dobu dvou až pěti dní podle druhů hub. Potom je ukládáme do předem připravené nádoby kloboučky dolů a každou vrstvu zasypeme solí a přikryjeme čistou plátěnou utěrkou, na niž položíme pokličku o menším průměru, než je nádoba, a zatížíme ji kamenem.
Po dvou až třech dnech se tvoří nad houbami šťáva a houby si častecne sednou ke dnu. Šťávu odstraníme, přidáme další vrstvu hub a opět zatížíme. Tuto operaci opakujeme, dokud si houby nepřestanou sedat a pokud není nádoba maximálně zaplněna houbami. Takto kvašené houby lze uchovat na dobu několika měsíců ve studeném sklepě. Chceme-li uchovat houby déle, přendáme je i s lákem do menších sklenic a sterilujeme třicet minut při 100°C.
luděk.lepši 26.srpna 2019 napsal:
dá se kvašením odstranit z hřibu medotrpkeho a hř.žlučníku, kříště odstranit hořkost aby byl poživatelný .dík
Mléčné kvašení je u nás méně obvyklý způsob konzervování hub. Nejlépe se k němu hodí všechny druhy lupenatých hub a pevnější hřibovité houby. Očištěné houby máčíme ve studené, mírně osolené vodě, kterou dvakrát až třikrát denně měníme po dobu dvou až pěti dní podle druhů hub. Potom je ukládáme do předem připravené nádoby kloboučky dolů a každou vrstvu zasypeme solí a přikryjeme čistou plátěnou utěrkou, na niž položíme pokličku o menším průměru, než je nádoba, a zatížíme ji kamenem.
Po dvou až třech dnech se tvoří nad houbami šťáva a houby si častecne sednou ke dnu. Šťávu odstraníme, přidáme další vrstvu hub a opět zatížíme. Tuto operaci opakujeme, dokud si houby nepřestanou sedat a pokud není nádoba maximálně zaplněna houbami. Takto kvašené houby lze uchovat na dobu několika měsíců ve studeném sklepě. Chceme-li uchovat houby déle, přendáme je i s lákem do menších sklenic a sterilujeme třicet minut při 100°C.