Jak si zachovat listovou zeleninu i v zimních měsících?
Napsal/a:{neznám}
Přidáno:24.02.2016
Počet odpovědí:1 odpovědí
Rady pro: Jak si zachovat listovou zeleninu i v zimních měsících?
0/5
( 0 hlasů)
Admin 23.června 2016 napsal:
Syrová zelenina zůstane několik dní jako čerstvá, když ji zabalíme do vlhké utěrky. Uložíme ji na dobře větraném chladném místě, aby nezačala plesnivět.
Čerstvou listovou zeleninu jako hlávkový salát nebo špenát nemůžeme skladovat déle než dva až tři dny. Na suchém místě vadne, ve vlhku zase plesniví. Doporučujeme vložit salát nebo špenát do košíku, který uložíme na tmavé, přiměřeně vlhké místo s teplotou kolem O°C. Hlávkový salát můžeme také uložit do spodní části chladničky.
Potřebujeme-li, aby nám salátové listy vydržely co nejdéle, musíme je nejdříve omýt pod proudem studené vody a zbavit všech nečistot. Potom je vložíme do nádoby s vodou nebo do mikrotenového sáčku a před přípravou znovu pečlivě omyjeme. Značná část vitamínů tím však přijde nazmar.
Povadlé salátové listy můžeme v krajní nouzi osvěžit, zalijeme- li je na patnáct minut teplou vodou. Takové listy použijeme spíše pro ozdobu, protože většina vitamínů je v nich znehodnocena.
Bílé hlávkové zelí můžeme přes zimu skladovat na půdě nebo ve sklepě. K přezimování musíme vybrat neporušené a nepovadlé hlávky, na kterých zůstaly tři až čtyři zelené listr Nejlepší je pověsit hlávky pomocí provázku za košťály. Čas od času hlávky prohlédneme, případně odstraníme zahnívající vrchní listy.
Syrová zelenina zůstane několik dní jako čerstvá, když ji zabalíme do vlhké utěrky. Uložíme ji na dobře větraném chladném místě, aby nezačala plesnivět.
Čerstvou listovou zeleninu jako hlávkový salát nebo špenát nemůžeme skladovat déle než dva až tři dny. Na suchém místě vadne, ve vlhku zase plesniví. Doporučujeme vložit salát nebo špenát do košíku, který uložíme na tmavé, přiměřeně vlhké místo s teplotou kolem O°C. Hlávkový salát můžeme také uložit do spodní části chladničky.
Potřebujeme-li, aby nám salátové listy vydržely co nejdéle, musíme je nejdříve omýt pod proudem studené vody a zbavit všech nečistot. Potom je vložíme do nádoby s vodou nebo do mikrotenového sáčku a před přípravou znovu pečlivě omyjeme. Značná část vitamínů tím však přijde nazmar.
Povadlé salátové listy můžeme v krajní nouzi osvěžit, zalijeme- li je na patnáct minut teplou vodou. Takové listy použijeme spíše pro ozdobu, protože většina vitamínů je v nich znehodnocena.
Bílé hlávkové zelí můžeme přes zimu skladovat na půdě nebo ve sklepě. K přezimování musíme vybrat neporušené a nepovadlé hlávky, na kterých zůstaly tři až čtyři zelené listr Nejlepší je pověsit hlávky pomocí provázku za košťály. Čas od času hlávky prohlédneme, případně odstraníme zahnívající vrchní listy.